Ako správne žehliť košeľu?

Počuli ste už o tom, že správny gentleman by mal vedieť uviazať motýlika, ale zároveň aj vyžehliť košeľu? Nech je to u vás v domácnosti akokoľvek, ako správne žehliť košeľu môže byť niekedy skutočnou výzvou aj alchýmiou. Tak sa na to poďme spolu pozrieť.

Hneď na úvod treba povedať, že žehlenia sa netreba báť. Vyžaduje si pomerne málo času, ak viete, ako naň. V kuloároch „žehliarov“ sa šepká, že košeľa sa dá vyžehliť aj za 3 minúty.


Dôležitá je príprava

Pripravte si žehliacu dosku a naparovaciu žehličku a uistite sa, že v nej máte vodu. Nastavte si teplotu žehličky – tu vám pomôže štítok košele. Kvalitná bavlnená košeľa znesie maximálne 150 stupňov.

Žehlite vlhkú košeľu, pretože takáto látka je vláčnejšia a ľahšie sa vyrovnáva. Buď si dajte pozor na vlhkosť košele pri sušení, alebo ju pokropte vodou. Nežehlite košeľu nasucho, pretože môžete porušiť vlákna látky, čím sa materiálovo znehodnotí košeľa a vy prídete o svoj kvalitný kúsok.

Každú časť košele, ktorú budete žehliť, vlhčite a vyhladzujte predtým, než sa jej dotkne horúca žehlička.


Postup na správne žehlenie

Na úvod: žehlite pohybmi dopredu a dozadu, nie krúživo, snažte sa žehliť celou časťou žehličky a tlak vytvárajte skôr na zadnú širokú časť žehličky.

Košeľu žehlíme rozopnutú.

  • Prvý krok je vyžehliť golier košele, ktorý, ako všetci vieme, musí krásne stáť a držať tvar. Oproti košeli je tvrdší, preto sa nebojte navlhčiť ho viac. Golier narovnajte a pomaly žehlite od stredu ku okrajom. Potom ho vráťte do prirodzenej polohy a prežehlite strednú časť.
  • Rukávy začíname žehliť manžetami – najprv vnútornú a potom vonkajšiu stranu. Pri žehlení rukávu ho majte otočený gombíkom nahor, potom košeľu otočte a rukáv prežehlite aj z druhej strany.

  • Časť medzi golierom a ramenami – sedlo – môže byť náročná na žehlenie, ale dá sa to. Na užšej strany žehliacej dosky vyrovnajte košeľu v tejto časti a žehlite ju od ramien k stredu.
  • Ostáva nám samotná košeľa, ktorá predstavuje najväčšiu časť. Je aj najdôležitejšia a musíme si pri nej dávať pozor, pretože na nej vidieť pokrčené miesta. Telo košele žehlite kúsok po kúsku, pomaly, nezabudnite na žiadne miesto, ani medzi gombíkmi. Ale pozor – gombíky nežehlíme 🙂


A čo po žehlení?

Ak máte košeľu dokonale vyžehlenú, najlepšie udržíte jej tvar, ak ju zavesíte na vešiak a necháte ju dýchať. Ak si ju potrebujete obliecť hneď, doprajte látke vstrebať vyrovnanie – nechajte košeľu aspoň 10 minút na vešiaku a až potom si ju oblečte.


Žehliť aj non-iron?

V prípade ak vlastníte non-iron košeľu, nebojte sa, žehlením sa nezničí 🙂 Toto označenie znamaná, že je vyrobená z menej krčivého materiálu. Ak ju však chcete mať maximálne rovnú, smelo si ju vyžehlite.

Ak máte akékoľvek otázky na to, ako správne žehliť košeľu Venergi, napíšte nám pomocou nášho kontaktného formulára.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.