Svadobná košeľa: 5 dôvodov, prečo si ju najprv vyskúšať

Svadba nie je len záležitosťou nevesty. Samozrejme, veľká pozornosť patrí žene, ktorá v bielych šatách vyzerá ako princezná. Lenže bez uhladeného ženícha na opačnom konci kostola by to asi nešlo. Cesta k svadbe môže byť aj kľukatá – výber sály, kapely, jedla a v neposlednom rade aj výber oblečenia. Základom ženíchovho outfitu je nielen oblek, ale predovšetkým svadobná košeľa.

Tú by si žiaden muž nemal vybrať len tak, halabala. 


Nepodceňujte výber svadobnej košele 

Nakoľko ženích vo svadobnej košeli strávi takmer celý deň, pokladáme za mimoriadne dôležité aby sa v nej cítil maximálne pohodlne a komfortne. Z tohto hľadiska apelujeme na závažnosť výberu materiálu, strihu, dĺžky rukávov či výberu manžiet.

Vedeli ste, že pánske košele majú niekoľko strihov? A golier nie je vždy pri košeli rovnaký?

Tak si vyhrňme rukávy a predstavme si, ako si správne vybrať svadobnú košeľu. 


1# Farba 

Najčastejším a najlepším výberom je biela farba alebo jemne maslová. Odtieň sa zväčša odvíja od nevestiných šiat. Farbu obleku či jeho strih je potom jednoduchšie kombinovať. Biela svadobná košeľa je nestarnúca klasika, je elegantná a nikdy ňou nič nepokazíte. Nie je však biela ako biela, a preto je dobré sa o farbe svadobnej košeli presvedčiť pre istotu na vlastné oči. Navyše, košeľu je potrebné vyskúšať si aj preto, lebo nie ku každej farby pleti sa hodí snehobiela košeľa. Niekomu sa môže hodiť smotanový odtieň, ktorý je menej výrazný a vie napríklad aj menej zvýrazniť výrazné črty tváre.


2# Strih 

Dnes už môžete dostať košeľu akéhokoľvek strihu. O to dôležitejšie, a zároveň aj ľahšie, je nájsť košeľu, ktorá presne sadne. To, samozrejme, závisí od postavy. Na výber máte comfort fit košele, teda klasické, obľúbené slim fit košele, super slim a modern slim košele.

A teraz ktorú? Najlepšie je pre široký výber strihov košeľu vyskúšať priamo v predajni. Sami uvidíte, ktorý zo strihov je pre vašu postavu najlepší a v ktorej košeli sa budete cítiť dobre a pohodlne.

Malé upozornenie: Aj keď sa svadba koná v lete, ženích by mal na košeľu s krátkym rukávom zabudnúť. Ide o nepísané pravidlo bontónu.


3# Materiál 

Najkvalitnejšie a zároveň najdrahšie košele sa vyrábajú zo 100 % bavlny. Sú príjemné na dotyk, sú priedušné, mäkké a prispôsobivé.  

Dnes však nájdete v ponuke aj košele, ktoré majú rôzne percentuálne zastúpenie polyesteru. Nejde tak už o čisto bavlnenú košeľu, preto je tento výber aj cenovo dostupnejší a navyše ľahšie sa udržiava a stará sa oň.

V ponuke Venergi nájdete biele košele, ktoré majú materiálovo rôzny pomer bavlny a polyesteru. Najviac sa však osvedčil pomer 80 % bavlny a 20 % polyesteru.


4# Rukávy 

Aj rukávy sa stanú nástrahou pri neskúšaní košele. Aby ste v košeli vyzerali čo najlepšie ako skutočný elegán – veď sa ženíte iba raz v živote – mali by ste dbať aj na tieto detaily.

Rozopnite gombík na manžete a ruku nechajte voľne visieť pri tele. Rukáv košele sa má končiť na začiatku koreňa palca na ruke, ktorý by mal predikovať tú správnu dĺžku rukáva. Ak si dáte sako a zapnete manžetu na košeli, rukáv by mal vyčnievať 1,5 až 2 centimetre. Táto dĺžka je ideálna a poskytuje dostatočnú rezervu pri ohybe ruky. 


5# Golier 

Keď zapnete najvyšší gombík košele, golier by mal pekne obopínať krk, pohodlne sedieť a čo je najpodstatnejšie, nemal by vás škrtiť. Medzi krkom a golierom by mal ostať voľný priestor na jeden prst. Golier by mal stáť vždy rovno, nie odstávať. Pozor na to, aby jeden koniec neutekal do strany.

Ideálna košeľa nie je ani priúzka a ani privoľná. Správna pánska svadobná košeľa by mala pekne obopínať postavu.

Ak si s výberom košele neviete poradiť, radi vám poradíme v predajni Venergi v Prešove na Levočskej 36. Ak chcete staviť na slovenskú košeľu Venergi, predajné miesta nájdete nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.