Ženích a jeho košeľa – čím sa riadiť?

Svadba je výnimočnou udalosťou pre nevestu, dôležitú úlohu však má aj ženích. Svadobné šaty, svadobný oblek, košeľa a všetky doplnky rovnako zohrajú podstatnú úlohu.

Preto vám tentokrát prinášame 5 tipov, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere svadobnej košele.

1. Farba

Klasikou na svadbe je biela košeľa, v súčasnosti sú čoraz obľúbenejšie aj jemne béžové košele. Odtieň vašej košele je dobré zladiť s odtieňom nevestiných šiat – nie je biela ako biela.

Pokiaľ sa vaša snúbenica rozhodla pre svadobné šaty v jemne béžovej farbe, siahnite po podobnom farebnom odtieni aj vy. Ak by ste si totiž vybrali snehobielu košeľu, opticky by ste s nevestou mohli pôsobiť nezladene, navyše vy by ste pri nej v takej košeli mohli trochu kričať.

2. Materiál

Za dôležitý faktor pri výbere košele považujeme predovšetkým materiál, z ktorého je vyrobený. Nakoľko v nej strávite dlhý čas, pokladáme za prioritné aby vám v nej bolo pohodlne a príjemne. Preto najlepšia prírodná látka je bavlna. Môžete si vybrať 100 % bavlnenú košeľu alebo aj košeľu zloženú z bavlny v kombinácii s polyesterom.


3. Strih košele

Svadobné košele sú vyrábané v rôznych strihoch, aby padli každému typu postavy. Preto zvážte, akú postavu máte. Vyšportovanejší a užší ženísi by mali siahnuť po Slim fit alebo Body fit košeli, kým tí silnejší po Regular fit.

Svadobnú košeľu si pred kúpou vyskúšajte, nesiahajte rovno po overenej veľkosti a strihu. Nezabúdajte, že gombíky sa nesmú rozchádzať, zároveň však košeľa na bokoch nesmie byť príliš voľná, aby ste nepôsobili komicky ako v pyžame. Dôležitá je aj dĺžka rukávov, ktoré by približne 1 centimeter mali vytŕčať spod saka.

4. Svadobné doplnky

Podmienkou na svadbe pre ženícha aj svadobných hostí je kravata alebo motýlik. Podľa niektorých konvencií by mala byť ženíchova kravata biela, ak však chcete farebnú kravatu, zlaďte ju s nevestinou kyticou. Ak ste skôr motýlikový typ, nie je to žiaden problém, vybrať si môžete aj z našej širokej ponuky.

      Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je shutterstock_1021671766.jpgTento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je shutterstock_391286254.jpg

Eleganciu vášho svadobného výzoru podčiarknu manžetové gombíky, ktoré môžete zladiť s farbou obleku či kravatou, pokojne nimi vyjadrite sám seba a svoje záľuby (ak vám to nevesta dovolí).

5. Čo nie

Elegantná slávnostná košeľa musí byť s dlhým rukávom. Nikdy si pod sako nedajte krátky rukáv – krátky rukáv je nevhodný do spoločnosti. Ak vám je teplo, radšej si elegantne vyhrňte rukávy, ak už na sebe nemáte oblečené sako.

Svadobná košeľa by mala byť bez náprsného vrecka a gombíkov na golieri.

Tip: Pod bielu košeľu si dajte telové alebo biele bavlnené tielko, ktoré vás bude chladiť na pokožke a zároveň vsiakne pot.

Aj napriek tomu, že svadobná košeľa tvorí len určitú časť ženíchovho oblečenia, jej výber netreba podceniť. Predsa len v nej strávite celý deň, večer aj noc.

Odporúčame preto mať v zálohe aj náhradnú košeľu, do ktorej sa budete môcť prezliecť počas večera. Kvalitné slovenské košele, ktoré vám dokonale padnú, nájdete aj v našej predajni Venergi na Levočskej 36 v Prešove.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.