Pánske doplnky a ich dilema: kravata alebo motýlik?

Pri výbere outfitu by mali riešiť doplnky nielen ženy, ale aj muži. Hodiť na seba košeľu a oblek nestačí. Look šviháckeho elegána treba podčiarknuť – presne na to slúžia pánske doplnky ako kravata či motýlik.

Stačí sa len pozrieť prierezom hercov, ktorí stvárnili Jamesa Bonda. Aj ich kostyméri nemali ujasnené, či by mal najslávnejší filmový agent nosiť motýlika alebo kravatu.

Všetko o viazaní kravát

Podľa čoho sa teda rozhodovať?

Kravaty sú stálou súčasťou pánskej elegancie, ktorá je vhodná na formálne udalosti, poloformálne udalosti, ale aj na bežné nosenie. Odporúča sa ako vhodnejší doplnok, ak máte na pláne biznis stretnutie, prípadne sa chystáte na pohovor do práce, kde sa vyžaduje biznis dress code.

Dôležité je, aby ladila s oblečením, pričom si môžete vybrať, k čomu ju chcete zladiť. Môžete si vybrať farebné či vzorové doladenie s košeľou, so šatkou v náprsnom vrecku alebo dokonca aj s ponožkami. Jej výber závisí od farby, vzoru, materiálu.

 

Oživenie novým uzlom

kravata

Aktuálne sú v kurze prevažne užšie kravaty s dĺžkou tesne nad sponu opasku. Všeobecne pri viazaní kravaty platí, že jej uzol nemá byť užší ako kravata samotná. K viazaniu odporúčame vyhľadať si videá „ako na to”, keďže existuje približne 80 typov uzlov. Vďaka tomu si viete aj obľúbenú kravatu uviazať vždy inak.

Čo sa týka farby kravaty – všetko je len na vás a vašich preferenciách. Zadovážiť by ste si ale určite malú hladkú čiernu kravatu. Je niečo ako typické ženské malé čierne šaty – nemala by chýbať v šatníku žiadneho muža. Ak máte vo svojom šatníku sponu na kravatu a chcete ju nosiť, je asi jasné, pre ktorý doplnok by ste sa mali rozhodnúť… Uvoľnenejším variantom, ktorý však pôsobí vďaka hodvábnej látke elegantne, je kravatový šál, alebo askot kravata.

 

Trendy drevené motýliky

Motýliky posledných pár sezón zažívajú veľký boom aj vzhľadom na to, že špekulanti vždy vymyslia jeho nové prevedenie. Už dlhšiu dobu letia drevené motýliky, postupne sa na trhu objavujú aj plastové.

Tieto pánske doplnky obľubujú mladší páni, ktorí ho nosia napríklad ku kockovanej košeli. Oproti kravate pôsobí hravejšie, preto sa často nosí neformálne. Napriek tomu vie doplniť každú košeľu šviháckym lookom, je preto vhodným doplnkom pri návšteve divadla, rodinných udalostiach či na rande. Keďže motýlik je jednoznačne kratší ako kravata a končí tesne pri kľúčnej kosti, neobmedzuje nijako v pohybe. Možno počas dňa aj zabudnete, že ho máte.

motylik panske doplnky

Avšak sú dve výnimky pri nosení motýlikov – formálneho čierneho motýlika by ste mali vždy nosiť k smokingu. Neodporúča sa zvoliť si ho ku každodennému oblečeniu, pretože svojou elegantnosťou naruší celkový dojem outfitu. K fraku voľte naopak bieleho motýlika, prípadne vínovočerveného.

Nech ste kravatový alebo motýlikový typ, dôležité je prevedenie módneho doplnku a to, aby splnil svoj účel – podčiarkol a vyzdvihol pánsku eleganciu a vkus majiteľa.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.