Doplnok, ktorý podčiarkne eleganciu – manžetové gombíky

Dokonale sediaci oblek, zladená košeľa aj doplnok v podobe kravaty či motýlika, vyleštené topánky. Obraz takmer elegána… jediné, čo mu chýba, sú manžetové gombíky. Práve tie podčiarkujú eleganciu a šarm muža vo formálnom oblečení.

Okrem estetického významu majú aj význam praktický – spájajú manžety na rukávoch pánskych košieľ. Vďaka nim manžety neodstávajú, neobmedzujú v pohybe.

 

Manžetové gombíky – symbol postavenia muža

Svoj boom zažili manžetové gombíky v polovici 17. storočia, kedy symbolizovali postavenie muža – čím boli zdobenejšie, tým bolo postavenie vyššie. Od 19. storočia sa začali produkovať masovo. Dnes sú dostupné pre všetkých a sú jedným z častých darčekov pre pánov.

Pozrite si našu ponuku manžetových gombíkov.

Strieborné manžetové gombíky s modrou farbouStrieborné manžetové gombíky s tenkým prúžkomStrieborné manžetové gombíky so zlatým prúžkom

Len pre zaujímavosť: najdrahší dar v podobe manžetových gombíkov dostal anglický kráľ Edward VIII. Boli platinové a osadené diamantmi, ich aukčná cena bola 440 000 dolárov. Kráľovi ich darovala Wallis Simpson, americká herečka, kvôli ktorej neskôr Edward VIII. abdikoval.

 

Vyjadrenie hobby

Obľúbenosť gombíkov medzi pánmi možno vysvetliť aj tým, že sú vysoko personalizované. Svoj ideálny pár si nájde každý – nech už ste fanúšikom superhrdinov, áut alebo chcete vyjadriť svoju príslušnosť, napríklad k hasičskému zboru. Variácií farieb, tvarov a veľkostí je pri manžetových gombíkoch neúrekom.

Manžetové gombíky bicykel

Keďže ide o malý detailný doplnok, nie každému musia udrieť do očí, ale na druhej strane, až si ich človek všimne, dozaista vyčaria úsmev na tvári.

 

Podľa udalosti

Aké manžetové gombíky voliť na akú príležitosť? Na formálne udalosti, akými môže byť stužková, promócia či svadba, sa hodia výrazné manžetové gombíky, najlepšie zlaté, strieborné či platinové, doplnené aj rôznymi farebnými kameňmi. Na bežné nosenie naopak voľte jednoduché nenápadné gombíky.  Ak máte vzorovanú či pestrofarebnú košeľu, vybrať si môžete aj z minimalistických čistých línií gombíkov bez ozdôb.

Strieborné manžetové gombíky so šikmým prúžkom

 

Dolaďte kov ku kovu

Pri obliekaní sa do formálneho oblečenia dávajte pozor na ďalšie doplnky. Pracka opasku, hodinky či spona do viazanky – všetko by malo ladiť s farbou kovu, ktorý tvorí gombíky.

trendy

Samozrejme, ak máte svoje obľúbené manžetové gombíky, ktoré sú v tvare motocykla a majú pre vás emočnú hodnotu, noste ich, ako sa vám páči. Veď švihákom budete najmä vtedy, ak sa budete cítiť prirodzene.

 

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.