Naberte odvahu na traky

Na niekoľko desaťročí sa úplne odmlčali, no v posledných rokoch zažívajú svoj slávny návrat. Sú obľúbeným doplnkom všetkých gentlemanov, ženíchov a štýlových mužov, ktorí sa rozhodli na chvíľu odložiť svoj opasok. Traky.

Hodia sa takmer ku každej košeli a nohaviciam. Záleží však na tom, z akého sú materiálu a akú majú šírku. Ak chcete traky nosievať častejšie, mali by ste ich mať v skrini viac a svoj výber prispôsobiť vybranému outfitu.

Buď – alebo

Aj keď dnes siahame po trakoch najmä kvôli ich vzhľadu a štýlovosti, ich základnou funkciou je držanie našich nohavíc. Keď sa pre ne rozhodnete, opasok nechajte radšej doma.

„Ak sa chystáte na významnú spoločenskú udalosť, bolo by najideálnejšie, ak by ste si vzali traky k nohaviciam, ktoré vôbec nemajú putká na opasok,“ vysvetľuje Radoslav Palša, majiteľ spoločnosti Venergi, ktorá sa špecializuje na výrobu a predaj pánskych košieľ a doplnkov.

Typy a materiály

Už na prvý pohľad môžeme na základe toho, ako sú prekrížené na chrbte, rozlíšiť dva druhy trakov – tvar X a tvar Y. Aj keď „Y“ je oveľa rozšírenejší, je len na vás, pre ktorý druh sa rozhodnete.

Traky sa líšia aj spôsobom upevnenia na nohavice. Najčastejšie sa stretávame s kovovými žabkami, ktorými traky na nohavice jednoducho pricvaknete. Pri častom používaní môžete však nohavice poškodiť, o to viac, ak ide o jemnejšiu látku oblekových nohavíc. Tie sú však poväčšine vybavené aj gombíkmi na pripevnenie trakov umiestnenými vo vnútornej časti pásu. Traky s putkami, pripevňované pomocou gombíkov, sú nielen šetrnejšie, ale aj vyzerajú elegantnejšie.

„V obchodoch sa stretnete s trakmi z rôznych materiálov, či už ide o polyester, textíliu alebo kožu. Nezabudnite však na pravidlo, že ak si zvolíte kožené traky, mali by ste ich zladiť s obuvou a obuť si kožené topánky,“ dopĺňa Palša.

Na šírke záleží

Či už chcete traky zaradiť do vášho šatníka natrvalo, alebo sa chystáte na špeciálnu spoločenskú udalosť, dbajte pri výbere na ich šírku. Trendom je šírka od pol do dva a pol centimetra. Najuniverzálnejšie sú stredne široké traky v rozmedzí medzi tromi a štyrmi centimetrami. Ak máte trošku širšiu postavu alebo hľadáte traky, ktoré využijete pri manuálnej práci, vyberte si tie so šírkou okolo piatich centimetrov.

Naberte Odvahu Na Traky

Oblečte sa štýlovo

Ak sa rozhodnete pre kombináciu vzorovaných trakov s kvalitnou bielou košeľou alebo práve naopak, jednofarebných trakov a košele so zaujímavým vzorom, určite budete svojim novým štýlom pútať pozornosť. Tento šikovný módny doplnok je navyše veľmi pohodlný a opticky predlžuje postavu. Tak prečo to neskúsiť?

Zhrnutie – 5 rád na záver

  • k trakom si v žiadnom prípade neberieme opasok.
  • traky sa delia na dva typy podľa prekríženia na chrbte – X a Y .
  • k oblekovým nohaviciam si vyberáme traky na gombíky.
  • ku koženým trakom volíme kožené topánky.
  • traky majú rôzne šírky -najuniverzálnejšie: 2 – 2,5cm, trendové: 0,5 – 1,5cm, pracovné: 5cm.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.