Decentná pánska ozdoba: manžetové gombíky. Viete, ako sa majú nosiť?

Manžetové gombíky sú jedným zo symbolom mužskej elegancie. Spolu s oblekom či smokingom a košeľou vytvoria slávnostný vzhľad najvyššieho levelu. Dnes sú už dostupné vo formách, farbách a materiáloch od výmyslu sveta. Značka Venergi má vo svojej ponuke manžetové gombíky pre každý typ gentlemana. Avšak, viete na aké príležitosti si ich zadovážiť a kedy ich naopak radšej nechať doma?

Strieborné manžetové gombíky s tenkým prúžkom

Manžetové gombíky a historické okienko

Vstup manžetových gombíkov na módnu scénu sa datuje od 17. storočia. Počas tohto obdobia boli vzácnosťou a starostlivo ich vyrábali šperkári a klenotníci zo vzácnych kovov a drahých kameňov. Preto boli vtedy záležitosťou iba členov kráľovských dvorov. Medzi šľachtu sa tento ozdobný prvok rozšíril až v kombinácii s lacnejším brúseným sklom. Na začiatku 19. storočia  vývinom priemyslu došlo k veľkovýrobe manžetových gombíkov a ich záľube sa tešili páni prakticky po celom svete.

Vzhľad vtedy a dnes

Prvotný model manžetových gombíkov pozostával z obidvoch ozdobných strán v strede spojených. Dnes je ozdobná vonkajšia, viditeľná strana a cez manžetu košele prechádza kolíček. Ten sa po prevlečení uzatvára.

Kam ich nosiť?

Ako naznačuje história, manžetové gombíky si vyžadujú špeciálne príležitosti. Aj keď každý deň môže byť špeciálnym, pre bežné nosenie sa nehodia. Môžu byť vašou každodennou súčasťou iba v prípade, že si to vyžaduje dress code vašej práce, s čím sa zväčša môžu stretnúť napríklad funkcionári, politici či advokáti. V každom prípade, manžetové gombíky patria k obleku a môžu byť asistenciou či už motýliku alebo kravate.

Pred oltár

Najvhodnejšou príležitosťou pre zadováženie si manžetových gombíkov býva svadba. Či už v úlohe ženícha alebo hosťa. Mnoho pánov, ktorí nie sú od prírody košeľové typy, sa na svadobný deň nechajú presvedčiť a zadovážia si ich. V takýto sviatočný deň manžetové gombíky naozaj skvelo podčiarknu elegantnosť obleku.

Formálne záležitosti

V čierno-bielej kombinácii sú veľmi vítané na každej slávnostnej akcii. Môže to byť nejaká výročná oslava alebo ples.

Celkové ladenie

Ak ich chcete skombinovať s farebnou košeľou, manžetové gombíky by nemali byť v rovnakej farbe ako košeľa. Ak majú kovové lemovanie a vy si chcete dať na ruku aj hodinky či náramok, všetky doplnky by mali byť aspoň z podobného materiálu.

Keďže výrobcovia ponúkajú aj gombíky s najrôznejšími motívmi, môže to byť ďalšia možnosť, ako vyjadriť aj vašu osobnosť.

Drevené manžetové gombíky

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.