7 vecí, ktorým sa vyvarovať pri nosení kravaty

Možno vás to ani nenapadlo ale aj pri nosení kravaty existujú určité pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať. Nezaistí vám to iba pohodlie pri nosení kravaty ale taktiež vám to pomôže dotvoriť skvelý imidž. Čomu by ste sa teda mali vyvarovať? Poradíme vám!

1.Príliš krátka alebo dlhá kravata

Jednou z vecí, ktorej by ste sa mali vyvarovať je to, aby vaša kravata nebola príliš dlhá no naopak ani príliš krátka. Ideálne dlhá kravata by sa mala končiť približne v strede opasku ale akceptuje sa aj dĺžka končiaca jemne nad prackou opasku. Ak napríklad nosíte pod sakom vestu, môžete si zvoliť kratšiu kravatu, nakoľko jej dĺžku bude prekrývať materiál vesty.

2.Nesprávne uviazaný uzol na kravate

Uzol kravaty dotvára celkový dojem a robí váš outfit zaujímavejším. Práve preto je veľmi dôležité aby bol uzol správne uviazaný. Jednou z najpodstatnejších vecí pri viazaní kravatových uzlov je aby boli pevné a pekne vytvarované. Nemali by ste však zabúdať ani nato, aby ste si zvolili uzol, ktorý dokonale padne s vašou košeľou. Taktiež by medzi prvým gombíkom na kravate a uzlom nemala byť medzera.

3.Nevhodná príležitosť

V tomto prípade je dobré nechať si poradiť. Pri niektorých príležitostiach ako je napríklad recepcia je vo väčšine prípadov predpísaný “dress code”, pričom by muži mali mať čierneho ručne uviazaného motýlika. Samozrejme, aj kravata pôsobí elegantne a hodí sa na mnoho spoločenských podujatí ale je vždy lepšie sa vopred informovať.

4.Nesprávna šírka kravaty

Aby na vás kravata nevyzerala neprirodzene, mali by ste si vždy zvoliť takú šírku, ktorá je primeraná vašej postave, obleku a košeli. Taktiež myslite na to, že z kravaty budete musieť vytvoriť uzol. Ak bude kravata príliš široká môže sa vám stať, že namiesto pevného uzlu budete mať iba akúsi nahromadenú kôpku látky. Pozor si však dávajte aj pri slim kravatách, ktoré sú aktuálne v pánskej móde veľmi obľúbené. Tento strih kravaty nie je vhodný pre každý typ postavy a taktiež je nevyhnutné zladiť ho s košeľou a sakom.

kravata

5.Farba a vzor

Vzor a farba kravaty sú dve veci, s ktorými má mnoho pánov problémy. Aby ste si dokázali zvoliť správne, je potrebné brať do úvahy najmä farbu vašej košele. Ak si zvolíte jednoduchú bielu košeľu a čierne sako máte veľmi široký výber kravát. Pri kombinácií tmavej košele s kravatou si však dávajte pozor aby farba alebo vzor neboli veľmi krikľavé. Momentálne je v pánskej móde veľmi obľúbená takzvaná black to black kombinácia, pričom sa čierna kravata ladí s košeľou v odtieňoch čiernej alebo hnedej.

6.Vyblednutá alebo pokrčená kravata

Keďže kravata je sama o sebe veľmi výrazným prvkom, je nevyhnutné dbať o to aby nebola pokrčená či vyblednutá. Práve takáto kravata môže uškodiť vášmu celkovému outfitu nakoľko pôsobí neupravene. Ak nosíte kravaty pravidelne, nikdy nenoste na druhý deň tú istú kravatu ale radšej si pripravte novú, z ktorej budete môcť vedieť vytvarovať krásny uzol.

7. Zle zvolený doplnok

Prešperkované či príliš zložité kombinácie doplnkov už dávno nie sú v móde. Aj tu platí, že v jednoduchosti je krása a preto, ak si zvolíte jednoduchú kravatovú sponu môžete si byť istý, že nič nepokazíte. Kravatová spona vám na druhej strane zaručí aj to, že kravata nebude “lietať” hore dole a udrží si po celý deň pekný tvar. Vo svete pánskej módy sú taktiež veľmi obľúbené vreckovky do saka, ktoré dodajú vášmu obleku šmrnc.

Veríme, že vám tieto tipy pomohli a odteraz budete vždy vedieť čomu sa pri nosení kravaty vyvarovať. Ak by ste však potrebovali poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť!

Výber našich košieľ, kravát a motýlikov nájdete v našom e-shope.

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.