Košeľová dilema: krátky či dlhý rukáv ?

Kládli ste už niekedy aj Vy túto otázku? Pri rôznych príležitostiach či udalostiach sa etický spoločenský kódex rozlišuje a tým sa teda aj líšia požiadavky na naše oblečenie. Kedy je vhodnejšie zvoliť dlhý a kedy krátky rukáv na Vašej košeli ?

Ako Nosiť Košeľu V Lete?

Aj keď sa dnešná doba stále viac a viac približuje neformálnym trendom – teda nevyžaduje presne predpísanú dĺžku rukávu pánskej košele, stále sa nájdu príležitosti, pri ktorých by páni na dlhý rukáv nemali zabudnúť.

Ako si správne vybrať?

Jednou z najviac rozporuplných spoločenských udalostí, kedy sa väčšina pánov nevie rozhodnúť medzi dlhým a krátkym rukávom je svadba. V zásade platí, že ženích by mal mať dlhý rukáv, no aj táto tradícia začína podliehať novým módnym trendom. Momentálne už nie je žiadnou novinkou, že si ženích vezme košeľu s krátkym rukávom, motýlika s trakmi, čo sa označuje ako vintage štýl. Najmä medzi mladými ľuďmi sa stáva veľmi populárnym.

Na druhej strane je absolútne neprípustný krátky rukáv na pohreboch. Táto udalosť je už sama o sebe prejavom rešpektu voči človeku, ktorého sme stratil a preto by si páni mali obliecť košeľu s dlhým rukávom, ktorá je v takýchto prípadoch vhodnejšia.

Výber košele súvisí aj s prezentáciou človeka na verejnosti, najmä ak ide o jeho zamestnanie. Úradníci, politici či podnikatelia by si mali na formálne stretnutia vždy zvoliť košeľu s dlhým rukávom. Výnimkou v tomto prípade môže byť jedine vtedy, ak máte dlhoročné priateľské vzťahy s Vašim obchodným partnerom či klientom a  tým sa stretnutie viac menej stáva neformálnym no stále pracovným. Takisto pri plesoch či gala večeroch, kde sa prezentujete pred širokou verejnosťou je odporúčané vybrať si košeľu s dlhým rukávom. Pôsobí viac elegantne a je vhodnejšia k smokingu či fraku. 

Špeciálne udalosti

Významné udalosti akými sú napríklad preberanie školských či pracovných ocenení a diplomov si takisto vyžadujú dlhý rukáv na košeli. Aj v tomto prípade platí, že mladí ľudia, hlavne študenti nedodržujú tento kódex pri preberaní školských diplomov, nakoľko školské udalosti považujú za viac menej neformálne.

Pri obchodných stretnutiach je veľmi dôležité vytvoriť dobrý dojem, ktorý môže viesť k uzatvoreniu úspešného obchodu. Preto, by sme Vám pri takejto príležitosti radili, aby ste si zvolili košeľu s dlhým rukávom. Avšak, záleží to aj od toho v akom odbore či odvetí pracujete. Ak sa pohybujete v úradných či štátnych pozíciách, bude vhodné zvoliť si dlhý rukáv. Ak pracujete napríklad v marketingovej oblasti, záleží to od vzťahu, ktorý s daným klientom máte.

kozeny opasok

Krátky rukáv – áno či nie ?

Prejdime teda na krátky rukáv, ktorý sa vo všeobecnosti využíva na neformálne príležitosti či rodinné oslavy, kde sa medzi sebou všetci dobre poznáte. Pri stretnutí s rodinou či priateľmi nie sú vytýčené žiadne formality, ktoré by ste museli dodržiavať. Tak si teda môžete vydýchnuť, milí páni!

Koniec koncov, môžeme skonštatovať, že či sa chystáte na formálnu alebo neformálnu udalosť, dlhým rukávom nikdy nič nepokazíte. Samozrejme, je iba na Vás aký štýl si vyberiete a čo Vám najviac vyhovuje.

krátky rukáv

Pri výbere košieľ sme tu pre Vás na www.venergi.sk

Sledujte nás na Facebooku a Instagrame.